Romnes Kirke - akvarell - watercoloring - 
Gunhild Sagaas Buverud

e kerk, die in Nome in Telemark ligt, is ongeveer aan het eind van de 12de of het begin van de 13de eeuw gebouwd, en gewijd aan St.Laurentius. Laurentius was één van de zeven diakenen van de stad Rome, en beheerde de kas voor armen en zieken. Hij stierf de martelaars dood in het jaar 258 na Chr.
aar waar de toren nu staat, was vroeger een kleine „skruv“ een kleine voorgang waar onder andere vrouwen moesten staan na een geboorte, alvorens ze weer rein werden verklaard (werden geintroduceerd) en in de kerk mochten komen.
et houten hek wat vroeger de begraafplaats omheinde, werd in 1931/32 vervangen door een stenen muur, vervaardigd door Telemarks laatste grauwsteenmetselploeg uit Seljord.
ijdens de laatste wereldoorlog verborg de ondergrondse, wapens en springstof in het dak boven de ingangspoort!
adat de priester Alstrup van Bamble de kerk van Koning Fredrik IV in 1723 kocht, is het privé  bezit geweest totdat de gemeente hem van de fam.  Aall overnam in 1986.
De kerk was toen de laatste kerk in privé bezit in Noorwegen. Løvenskiold en Cappelen  waren de bezitters voor de fam. Aall.
rie smeedijzeren kruizen bij de zuidzijde van de kerk zijn door oude hamersmeedmeesters van de ijzergieterij in Ulefoss gemaakt, de oudste is van 1656.
e overgrootouders van Henrik Ibsen liggen op de begraafplaats begraven, inmiddels  zonder grafsteen.
et interieur van de kerk - is van de tijd na de reformatie. (1536)
et altaar, de preekstoel, het doopfont, de kandelaars e.a. zijn door privé families aan de kerk geschonken in de periode van 1700 tot 1760.
s'Winters is het in de kerk te koud om hem te kunnen gebruiken.  s'Zomers wordt de kerk voor zowel begrafenissen, bruiloften als kerkdiensten (6 keer) gebruikt.
In juli is de kerk elke woensdagavond van 19 - 20 uur open voor avondgebed.