Kirkens interiør
(En kort vandring rundt i kirken)
* Interiøret og utformingen av kirken gir de fleste en følelse av en lavmælt og mektig stemning, og et stille og fredelig preg - «en ekte landsens kirke», i ordets beste betydning. Mange mener Romnes kirke virkelig lever opp til at ordet kirke er avledet av det greske ordet kyriakos = «tilhører Herren» = «Guds hus». _
* øst/vest-retningen er nevnt tidligere. Alteret er alltid mot øst - mot soloppgangen = frelsen.
* Kirkeskipet inneholder benker med dører, noe som tyder på at hver gård i bygda hadde sine faste (med hevd) «avlukkede» sittesteder. Over sidebenkene er det bygd gallerier, og et galleri over inngangspartiet mot vest. Dette galleriet kalles Aallgalleriet, selv om det ble bygget ca. 1760, (årstallet 1768? er markert i treverket), og altså før familien Aall kjøpte eiendommer i bygda i 1782).
* Det er ikke noe originalt utstyr igjen i Romnes kirke, mens nåværende inventar er fra ca. 1700 til 1760. Utstyret, i hovedsak uført i barokk stil, er gaver fra rike bygdefolk, bl.a. futen Hercules Weyer. Som nevnt er det også foretatt flere ombygginger, særlig etter reformasjonen.
* Det som trolig er den eldste synlige detaljen i kirken er en liten firkantet nisje, repositorium, i kirkemuren innvendig i overgangen mellom kor og apsis på sørveggen.
* Det nest eldste i kirken regnes å være kalkmaleriene, draperiene eller veggfrisene, på øvre del av korets vegger. Slike malerier er ganske sjeldne i Norge, det er visstnok bare et par kirker på vestlandet som har tilsvarende. De ble i 1921 ,av riksantikvarens restaureringskonsulent Domenico Erdmann, anslått å være fra ca. 1450/60-årene og de ble avdekket ved den daværende restaureringen. Skymalingen i korets tak er derimot av nyere dato. Taket i våpenhuset, (tårnet), ble dekorert av Finn Kraft i 1932.
* I kirkeskipet finnes en delvis lukket stol med gitter, pulpitur, under nord-galleriet. Dens opprinnelse er lite klarlagt, men den går blant annet under navnet Rougtvedt-stolen (ant. etter futen). En av kirkens ovner er plassert der.
* Ellers i kirkeskipet finner vi på sørsiden prekestolen, utført i barokk stil. En liten dør skiller oppgangen til prekestolen fra midtgangen og benkeradene. Motivene på prekestolen er hentet fra evangeliene, med Markus = løve, Lukas = okse, Matteus = menneske og Johannes = ørn.
* På hver side i koret, rett innenfor kirkeskipet, finnes to stoler. På nordsiden finner vi prestestolen, delvis innelukket med gitter. På sørsiden er klokkerstolen, også delvis lukket med gitter. Klokkerstolen dekker den gjenmurte inngangen. Restene av en brugdestol, (en stol med høy rygg uten armlener og med en opphøyet kant langs setet), finnes også der. Likedan et lite platå på klokkerstolen, trolig til bruk ved ofringer.
* Døpefonten, også i barokk stil, (og fra ca. 1700), er plassert ved klokkerstolen.
* Alterringens «rekkverk», balustrade, er utført med korte dreiede tresøyler, balustre.
* Alterbordet er utstyrt med en alterduk, og et alterforheng, antependium, med broderier på rød bunn.
* Altertavlens undre del, predellaen, holder den malte barokke altertavlen. (Malte altertavler med lite utskjæringer var vanlig i barokken). På sidene av altertavlen finner vi to søyler med blomsterranker, og med englehoder som kapitéler.
Altertavlens «overdel», arkitrav, også utført i barokk og som avbilder to engler, bæres av de to nevnte søyler.
Stoffet er samlet fra flere kilder av
Per Bernt Tufte
|
|